The 4th Asia-Pacific Continental Conference 2 November 2011 Sirindhorn International Environmental Park Cha-am, Phetchaburi, Thailand

Agenda

Overall Facilitator: Won J. Byun (RCE Tongyeong)

Rapporteur: Aditi Pathak (RCE Delhi) & Sachiko Yasuda (UNU-IAS)

10:00 - 10:30

Session 1: Opening (30 min.)

1. Welcome and Introduction of RCE Cha-am (15 min.) *Sonjai Havanond (RCE Cha-am)*

Ajarn Sonjai welcomed all the participants to be here for the 4th RCE AP meeting. He shared the current situation of the flooding. He explained the history of SIEP how the park was established as a leaning center in the region in order to tackle with the regional challenges of climate change and biodiversity and the video presentation followed to introduce the park.

- 2. Follow up of previous meeting: Yogyakarta Declaration (10 min.) *Djoko Prastowo (RCE Yogyakarta)*
- 3. Confirmation of the meeting agenda (5 min.) *Won J. Byun (RCE Tongyeong)*

10:30 - 11:45

Session 2: Current status: Asia Pacific RCEs Network (75min.)

- 1. Current status of Asia-Pacific RCEs: Self-introduction
 - A brief introduction on recent progress of each RCE (5 min. each)
 - Introduction of new member RCEs

11:45 - 13:00 Lunch

13:00 - 14:10

Session 3: Thematic Groups discussion (70 min.)

- 1. Follow up on development of thematic group activities (10 min.)
- 2. Group discussion (40 min.)
 - 2.1 Thematic Group: Youth

Facilitator: Aditi Pathak (RCE Delhi)

2.2 Thematic Group: Biodiversity

Facilitator: Simanta Kalita (RCE Guwahati)

2.3 Thematic Group: Schools

Facilitator: Won J. Byun (RCE Tongyeong)

2.4 Thematic Group: Community

Facilitator: Djoko Prastowo (RCE Yogyakarta)

*Rapporteur shall be assigned from the participants of each group.

3. Feedback from each group to the plenary (20 min.)

14:10 - 14:50

Session 4: Special Issue on Disaster Resilience & ESD (40 min.)

- 1. Presentation: Lessons from Tohoku Tsunami, Japan (20 min.) Satoshi Shimano (RCE Greater Sendai)
- 2. Discussion (20 min.)

14:50 - 15:05 Break

15:05 - 15:35

Session 5: Research Project on Monitoring and Evaluation of ESD Implementation in the Asia-Pacific Region (30 min.)

- 1. Presentation on the Research Project (20 min.)

 Robert J. Didham (Institute for Global Environmental Strategies)
- 2. Q & A (10 min.)

15:35 - 16:35

Session 6: Follow-up from Curitiba: Role of AP Continental Network & Operational Issues discussion (60 min.)

- 1. Discussion on achievement & challenges of AP RCE network
- 2. Discussion on strengthening linkage with existing ESD Network
 - Database of ESD networks within AP region
- 3. Discussion on Sub-regional groups for in-depth networking
 - Based on existing sub-regional/national RCE network
- 4. Effective inter-RCE communication system
 - AP RCEs Contact list
- 5. Planning for the 6th Global RCE Conference

16:35 - 17:00

Session 7: Closing (35 min.)

- 1. Proposed venue and schedule of the next meeting (10 min.)
- 2. Report from the rapporteur (15 min.)
- 3. Photo session & closing